Skip to the content

Park Fortica

Inicijativa za uređenjem SPORTSKO-AVANTURISTIČKOG PARKA "FORTICA" pokrenuta je početkom 2016. godine kada je uz podršku turističke zajednice HNK izgrađeno 8 odmorišta sa klupama.

Ranije je na širem području Podveležja postavljena vertikalna biciklistička signalizacija kojom su označene staze za brdski biciklizam a izrađene su i mape sa preko 200 km staza na cijelom području planine Velež.

Na lokalitetu Fortice markirana je i izuzetno atraktivna downhill biciklistička staza, na kojoj je 2012. godine održano revijalno takmičenje na kojem su nastupili takmičari iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a 2016 održana je i XC utrka u sklopu ŠKODA lige u brdskom biciklizmu.

Pored potencijala u brdskom biciklizmu, na lokalitetu Fortice postoji i sportsko penjalište sa 13 smjerova koji vode do bunkera na uzvišenju pod imenom "Stolac".

Osim navedenih sportskih aktivnosti lokalitet Fortice popularan je i zbog prelijepog pogleda koji se pruža na grad Mostar i lokalne planine, a na ovom lokalitetu nalaze se i ostaci vojnih utvrda iz I i II svjetskog rata.

Početkom 2018. godine na Fortici je izgrađen vidikovac sa državnom zastavom BiH a iste godine otvoren je i najduži ZIP LINE u Bosni i Hercegovini koji privlači veliki broj posjetilaca i predstavlja glavnu atrakciju ovog parka.

Sjedište udruženja

Tekija 73A 
88105 Mostar
Bosna i Hercegovina

Tel: +387-61-175-762

E-mail: info@zipline.ba

Zimsko

Radno vrijeme

U periodu zimskog računanja vremena ZIP LINE će raditi samo danima vikenda od 10h do 17h ako su vremenski uslovi povoljni.

Za sve koji dolaze van Mostara poželjna je rezervacija.